Eliminasyon diyeti nedir, hangi durumlarda yapılır?

Bazen bağırsaklarla ilgili çok büyük sorunlar hissetmesenizde vücudunuzda ters giden bir şeyler olur, tam olarak ne olduğu bir türlü  ortaya çıkmaz; yaralar iyileşmez, yorgunluk geçmez, eklemler ağrır, akıl toplanılmaz. Çoğunda ise zaten bağırsak kendini oldukça  belli eder, problemin kökü bende diye. Yemek sonrası karın şişer, mide yanar. Dönem dönem çok şiddetli sancılar olur ve kişi bilir ki yediği bir takım yiyecekler buna neden olmaktadır. Bazı besinler sizi rahatsız eder ve çoğu zaman bir çok farklı gıdayı beraber tükettiğiniz için sorunun kaynağını bulmak zorlaşır.

Temeli ilk önce sık hassasiyet oluşturan besin gruplarını diyetten çıkarmak ve sonrasında sırayla beslenmeye dahil ederek problemli besinleri tespit etmeye dayanır. Sonrasında da bu bulunan besinlerin bir süre diyete eklenmemesiyle bağırsak duvarının iyileşmesine izin verilir.

Bu diyet aslında bir tedavi protokolüdür ve herkes için uygun değildir. Eğer herhangi bir hastalık haliniz yok veya bir besine karşı hassasiyetiniz yoksa ve kaliteli besleniyorsanız diyeti bozmak hiç mantıklı değildir. 

Kimler uygulayabilir ?

  • Otoimmün kökenli hastalıkları (Haşimato, DM, Sedef, Ankilozan spondilit, Fibromiyalji) olanlar
  • Sürekli şişkinlik, karın ve midede gaz şikayeti olan
  • Ayda iki seferden fazla ishal kabızlık atakları olan
  • İrritabl(hassas) barsak sendromu olan hastalar
  • Migren atakları olanlar
  • Eklem ağrıları, romatizmal eklem bulguları olanlar
  • Deri bulgusu olanlar, sebepsiz egzema, kızarıklık kaşıntısı olanlar

Bu diyetin bir fizik tedavici olarak beni ilgilendiren kısmı, aslında hassas olunan gıdaların bağırsak duvarını bozmasıyla gelişen leaky gut (sızdıran bağırsak) durumunun, vücutta otoimminüteyi arttırarak pek çok romatizmal hastalığa neden olması. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, fibromiyalji başta olmak üzere, kas ve eklem ağrısına neden olan pek çok hastalığın medikal tedavisine ek olarak mutlaka akılda tutulması  gereken bir diyet türü eliminasyon.

Ancak eliminasyon diyeti yapılan süreçte birçok farklı gıda grubu yasaklandığı için, bu dönemde vitamin, mineral ve makro besin eksikliği gelişebilir. Bu durum tabi ki öncelikle diyet öncesi tespit edilen eksiklikleriniz başta olmak üzere  takviyelerle desteklenmelidir.

Yine bu diyette allerjiniz olan besini bulup uzun süreli tüketmediğinizde o yiyeceğe hassasiyetiniz artacağından, sonrasında allerjik reaksiyon şiddetiniz artabilir.

İşte  bu durumları yaşamamak için bu diyeti mutlaka bir uzman kontrolünde ve gerekli görüldüğü durumlarda yapmalısınız.

Kabaca ne yemeyeceğiz:

Gluten içeren tüm tahıllar: beyaz un, kepekli un, tam buğday, çavdar unu, 

Bu dönemde karabuğday, yulaf, çia, kinoa dahil

Kazein içeren süt ve süt ürünleri: süt, peynir, yoğurt, kefir, ekşi maya, tereyağ

Lektin içeriği nedeniyle bakliyatlar: Nohut, mercimek türleri kuru fasulye, kuru bakla

Nişasta; pirinç, patates

işlenmiş et ürünleri: sucuk, sosis, salam

Alkol, granül kahve

Tüm paketli hazır gıdalar

Ne yiyebileceğiz: 

Etler : Kırmızı et özellikle küçük baş (kuzu , keçi), tavuk hindi , (büyük baş merada otlayan olursa)

Balıklar: küçük balıklar(kafes de yetişmeyenler) 

Sebzeler (patates, mısır  hariç), yeşillikler

Meyveler: Çok tatlı olmayanlar özellikle(trunçgiller hariç)

Kuruyemişler (kişisel olarak değişebilir, fıstık, kaju çıkarılabilir) 

Baharatlar

Fermente gıdalar: (turşular, sirkeler)

Tekrar tanıtma:

Hergün şüpheli bir besin tüketiyorsunuz ve ardından iki gün sonuçları izliyorsunuz. Tükettiğiniz ilk gün azar azar tanıtıp, sonraki iki gün daha önce yaşadığınız sorunlar var mı kontrol ediyorsunuz. Böylece esas suçluyu bulmak kolaylaşıyor.

Bu diyet aslında tanıdan tedaviye giden bir süreç ve sürekli yapmaya uygun bir diyet değil. ancak belli dönemlerde tekrarlanabilir ya da tolere edilemeyen bir kaç yiyecek tamamen çıkarılarak yaşam devam ettirilebilir.

Bu süreçte ilk günden bir günlük tutmak özellikle tanıtma döneminde yenilen besinlerle gelişen semptomları hatırlamak için önemli. Ayrıca kesme dönemindede  ne gibi iyilik hallerinin (bağırsakların rahatlaması, yorgunluğun geçmesi, egzamaların azalması gibi) ne zaman başladığı da böylece kayıt altına alınmış olur.

Bir cevap yazın

Scroll to top